Kundcase: Mr Bear Family – Försäljningstillväxt B2C & B2B och Teamutveckling 2022

Strategisk Försäljningstillväxt: Mr Bear Familys Expansion och Teamframgång 2022

Introduktion:

2022 markerade ett år av betydande utveckling för Mr Bear Family, där jag, utöver min roll som E-commerce Manager, tog mig an utmaningen att leda företagsförsäljningen. Med ett fokus på att utveckla och skala upp försäljningskapaciteten, tog vi sikte på att fördubbla e-handelns andel av den totala omsättningen samt att bygga upp en försäljningsavdelning kring företag B2B.

Utmaningen:

Mr Bear Family såg en möjlighet att expandera sin marknadsandel och behövde effektivisera sitt säljteam för att maximera tillväxtpotentialen både på B2B- och B2C-marknaden. Främst fokus låg på B2B internationellt.

Lösningen:

Som ny försäljningsansvarig implementerade jag omfattande förändringar för att bygga ett starkt försäljningsteam och en långsiktig strategi:

  • Försäljningsstrategi: Vi utvecklade en detaljerad plan för de kommande 1-3 åren, inriktad på att förstärka både B2B- och B2C-segmenten.
  • B2B Annonsering & Leadgenerering: Vi etablerade effektiva B2B-annonseringskampanjer och system för leadgenerering som ledde till automatiska mötesbokningar.
  • Management System: Implementationen av Trello för projektledning och Pipedrive som CRM-system för att optimera vår kundhantering.
  • Teamutbildning: Utbildning av säljteamet i telefon- och e-postförsäljning för att förbättra vår kapacitet att inte bara hantera inkommande kunder utan också att odla befintliga relationer.
  • Kundmöten och Mål: Etablering av regelbundna kvartalsmöten med våra distributörer, grossister och återförsäljare, sammanlagt ca 50 kunder, för att sätta individuella mål och förbättra samarbetet.
  • Förnyade Avtal: Omförhandling och uppdatering av avtalen med alla distributörer, grossister och återförsäljare.
  • Stora Kunder: Nyckelavtal med de 15 största kunderna som säkrade försäljning på 50 miljoner SEK över de nästkommande tre åren.
  • Marknadsplan: Utveckling av en helt ny marknadsplan för både B2C och B2B, inklusive kampanjer och aktiveringar för 2022.
  • Prisstrategi: Upprättade en ny prisstrategi för 100 artiklar för B2C & B2B.
  • Google Ads: Löpande annonsering.

Skarmbild 2023 12 03 023633 | Digital Marknadsföring, SEO, SEM

Resultatet:

Genom att omfatta och genomföra dessa strategiska förändringar lyckades vi inte bara höja e-handelns andel av den totala omsättningen från 5% till 10%, men vi lyckades också öka e-handelns faktiska omsättning från 890,000 SEK till 1,200,000 SEK. Vår framgång fortsatte med att säkra garantierad försäljning på 7 miljoner SEK genom nya avtal. Dessutom utökades vår kundbas betydligt med fem stora nyckelkunder och tjugo mindre kunder. Med befintliga kunder uppnådde vi en ökning av försäljningen med 10%, vilket ytterligare stärkte vår marknadsposition och försäljningstillväxt.

Dessa resultat belyser inte bara förmågan att framgångsrikt navigera i försäljningslandskapet utan också potentialen av att bygga och skala upp ett effektivt försäljningsteam. Med en solid strategi och dedikerat arbete kan man skapa en betydande och mätbar påverkan på ett företags försäljning och tillväxt.

Kundens Feedback:

Mr Bear Family har erkänt de positiva effekterna av dessa initiativ, som inte bara förbättrade försäljningsprocesserna utan också ledde till signifikanta och hållbara förbättringar i företagets resultat.

Avslutning:

Denna resa med Mr Bear Family demonstrerar hur strategiskt tänkande och dedikerat ledarskap kan transformera och dynamisera ett företags försäljningsfunktion. Är din organisation redo för nästa steg? Kontakta oss för att starta er egen tillväxtresa.

Om Författaren:

Alexis Piippo
Alexis Piippo

E-handels- & Marknadsföringskonsult

Jag har skapat innovativa lösningar som optimerar e-handelsförsäljning och förbättrar digitalt engagemang innan min examen från Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet 2013. Som grundare av Karlex (2013-2019), och drivande kraft bakom tropSe (2016), brinner jag för att omvandla idéer till verklighet genom SEO, SEM och omfattande digitala strategier. Min filosofi är ‘innovation genom handling’, vilket speglas i mitt arbete med att maximera våra kunders närvaro online.

Mitt engagemang för digital marknadsföring och e-handel har lett mig till framgångar inom både produktlansering, konverteringsoptimering och varumärkesbyggande. Jag värderar skarp analytisk insikt kombinerat med kreativitet och praktiskt genomförande.

Följ mig för branschnyheter, tips & tricks och insikter som jag delar genom mina regelbundna inlägg på bloggen.

Kul att ha dig här!

Boka ett kostnadsfritt möte