Teknisk SEO

Teknisk SEO: En holistisk översikt

Alexis Piippo
Alexis Piippo

Innehållsförteckning

Är du redo att låsa upp den dolda potentialen hos din webbplats och stiga till nya höjder på sökmotorer?

Tänk dig din webbplats som en högpresterande sportbil, kapabel att nå topphastigheter och lämna dina konkurrenter i dammet. Precis som en bil behöver en välunderhållen motor och snygg design behöver din webbplats teknisk SEO för att säkerställa optimal prestanda och synlighet.

I den här artikeln tar vi dig med på en spännande resa genom världen av Teknisk SEO och utforskar dess betydelse för att optimera din webbplats infrastruktur, hastighet, design och säkerhet.

Med våra expertinsikter och praktiska tips har du alla verktyg du behöver för att öka din webbplats motor och köra organisk trafik till nya höjder.

Låt oss dyka ner!

Huvudpunkter

 • Teknisk SEO fokuserar på att förbättra tekniska aspekter av en webbplats för bättre synlighet och ranking i sökmotorresultat.
 • Viktiga element i teknisk SEO inkluderar optimering av länkstruktur, mobilvänlighet, bildoptimering och metadata.
 • SSL-certifikat är viktiga för webbplatsens säkerhet, användardataskydd och synlighet i sökmotorer.
 • Mobilvänlighet är avgörande för både användarupplevelsen och sökmotoroptimering, och påverkar även konverteringsfrekvensen.

Vad är Teknisk SEO?

Teknisk SEO är en del av sökmotoroptimering som fokuserar på att förbättra tekniska aspekter av en webbplats för att förbättra dess synlighet och placering i sökmotorernas resultat. Det inkluderar att optimera webbplatsens struktur, laddningstider, mobilanpassning, URL-strukturer och användning av meta-taggar för att göra det enklare för sökmotorer att indexera och förstå webbplatsens innehåll.

Om du undrar vad teknisk SEO är, syftar det på optimering av en webbplats infrastruktur, som dess kod, taggar och strukturerad data, för att förbättra dess synlighet och indexering i sökmotorresultat.

Teknisk SEO verktyg, eller tekniska SEO-verktyg, spelar en avgörande roll i denna process. Dessa verktyg, som till exempel Google Search Console, Ahrefs och SEMrush, hjälper dig att analysera och övervaka din webbplats tekniska SEO-prestanda.

Teknisk SEO-optimering innebär att förbättra olika aspekter av din webbplats, inklusive sidbelastningstid, mobilvänlighet och URL-struktur.

Att genomföra en teknisk SEO-analys är viktigt för att identifiera möjligheter och problem på din webbplats.

Viktiga element inom teknisk SEO

För att optimera din webbplats tekniska SEO, fokusera på nyckelelement som webbplatsens hastighet, metadata och URL-struktur. Dessa element spelar en avgörande roll för att förbättra webbplatsens prestanda, användarupplevelse och sökmotorrankning.

Här är tre viktiga aspekter att överväga:

 • Optimering av länkstruktur: Se till att din webbplats har en välorganiserad intern länkstruktur. Detta hjälper sökmotorer att förstå hierarkin och relationen mellan olika sidor, vilket förbättrar indexering och användarnavigering.
 • Användarupplevelse för mobila enheter: Med den ökande användningen av mobila enheter är det viktigt att ha en responsiv design som ger en sömlös användarupplevelse på alla skärmstorlekar. Detta förbättrar inte bara användarnas tillfredsställelse utan bidrar även till bättre sökmotorrankning.
 • Optimering av bilder: Genom att optimera dina bilder genom att minska filstorlekarna, använda beskrivande alt-taggar och implementera rätt bildformat kan du betydligt förbättra webbplatsens laddningstid. Detta påverkar positivt användarupplevelsen och sökmotorrankningen.

Genom att fokusera på dessa element kan du förbättra din webbplats tekniska SEO och lägga grunden för bättre organisk synlighet.

Nästa, låt oss diskutera vikten av SSL-certifikat för webbplatsens säkerhet.

SSL-certifikat (för HTTPS)

SSL-certifikat erbjuder flera fördelar som kan förbättra din webbplats säkerhet och prestanda. För det första, genom att implementera HTTPS med hjälp av ett SSL-certifikat säkerställer du att all data som överförs mellan webbservern och användarens webbläsare är krypterad, vilket skyddar den mot avlyssning av skadliga aktörer. Denna kryptering säkrar inte bara känslig information som lösenord och kreditkortsuppgifter, utan bygger även förtroende hos användare och sökmotorer.

Dessutom har ett SSL-certifikat en positiv effekt på din webbplats placering i sökmotorernas resultat, då Google betraktar HTTPS som en rankingfaktor. Implementeringsprocessen kan variera beroende på din webbplats plattform och webbhotell, och kostnaden för SSL-certifikat kan variera från gratis till flera hundra dollar per år.

När du väl har skaffat ett SSL-certifikat är installationen vanligtvis en enkel process som innefattar konfigurering av din webbserver och uppdatering av relevanta URL:er och interna länkar. Sammantaget är SSL-certifikat en viktig investering för alla webbplatser som vill förbättra sin säkerhet, skydda användardata och öka synligheten i sökmotorerna.

Mobilvänlighet (Responsiv Design)

Se till att användarupplevelsen blir sömlös genom att optimera din webbplats så att den fungerar bra på alla enheter. Mobilvänlighet, även känt som responsiv design, spelar en avgörande roll för att förbättra användarupplevelsen och sökmotoroptimering (SEO) för din webbplats.

Här är tre skäl till varför mobilvänlighet är viktigt för din webbplats:

 • Förbättrad användarupplevelse: Med en responsiv design anpassar sig din webbplats automatiskt till olika skärmstorlekar och ger en användarvänlig upplevelse på mobila enheter. Detta förbättrar användbarheten, minskar avvisningsfrekvensen och ökar den tid användare spenderar på din webbplats.
 • Förbättrad sökmotoroptimering: Google prioriterar mobilvänliga webbplatser i sina sökresultat. Genom att optimera din webbplats för mobila enheter ökar du dess synlighet och chanser att rankas högre i sökmotorresultatsidorna (SERP).
 • Optimering av konvertering: Mobiloptimering påverkar direkt dina konverteringsfrekvenser. En mobilvänlig webbplats förbättrar möjligheterna för besökare att vidta önskade åtgärder, som att göra ett köp eller skicka in en formulär.

Lasttid/hastighet (Translation: Load time/speed)

Genom att prioritera mobilvänlighet för din webbplats kan du nu fokusera på att förbättra lasttid/hastighet, som syftar till sidans laddningstid eller hastighet.

Sidans laddningstid är avgörande för användarupplevelsen och kan påverka om användare navigerar på din webbplats eller återvänder till sökresultaten för ett alternativ.

Google anser att webbplatsens hastighet är viktig och använder det som en rankingfaktor, vilket gör det viktigt att optimera för snabbare laddningstider.

Inte bara det, men sidans laddningstid kan också påverka om besökare stannar på din webbplats, vilket påverkar engagemang och konverteringsfrekvens.

För att förbättra din webbplats lasttid/hastighet kan du använda optimeringstekniker som bildkomprimering, minifiering av CSS- och JavaScript-filer samt cachning.

Hastighetstestverktyg som Google PageSpeed Insights kan hjälpa till att analysera och identifiera områden för förbättring.

404-sidor

Nu ska vi fokusera på att optimera din webbplats -sidor för att ytterligare förbättra din tekniska SEO. Här är tre viktiga element att överväga:

 • Intern Länkstruktur: Se till att din webbplats har ett välstrukturerat länksystem. Detta inkluderar både interna och externa länkar. Interna länkar hjälper sökmotorer att förstå hierarkin och relationen mellan olika sidor på din webbplats. Externa länkar ger trovärdighet och auktoritet till ditt innehåll.
 • Meta-taggar: Var uppmärksam på dina meta-taggar, som titel-taggar och meta-beskrivningar. Dessa element ger koncis sammanfattning av din sidas innehåll och hjälper sökmotorer att förstå dess relevans för specifika sökfrågor. Optimera dessa taggar med relevanta nyckelord för att förbättra din synlighet i sökresultat.
 • Bildoptimering: Optimering av bilder är avgörande både för användarupplevelse och SEO. Komprimera och ändra storlek på bilder för att förbättra sidans laddningstid. Använd beskrivande alt-taggar för att ge sammanhang åt sökmotorer och användare med synnedsättning.

Genom att optimera dina -sidor med en stabil länkstruktur, väloptimerade meta-taggar och effektiv bildoptimering kan du förbättra din webbplats tekniska SEO.

Det finns dock andra avgörande aspekter att överväga, som till exempel den kanoniska taggen, 301 omdirigering och användningen av Google Search Console (GSC), vilket vi kommer att diskutera i nästa avsnitt.

Google Search Console (GSC)

För att effektivt övervaka och optimera din webbplats prestanda i sökresultat, använd Google Search Console (GSC). GSC erbjuder värdefulla insikter i din webbplats indexering, sökprestanda, felidentifiering och webbplatsens synlighet. Med GSC kan du spåra nyckelordens placering för specifika sidor, vilket hjälper dig att förstå hur ditt innehåll presterar i sökresultat. Det ger också data om hur Googlebot interagerar med din webbplats, vilket hjälper dig att identifiera och lösa eventuella tekniska problem som kan påverka sökprestandan. Genom att använda GSC kan du övervaka indexeringen av din webbplats sidor och åtgärda eventuella fel som kan påverka dess synlighet i sökresultat. Med denna information kan du fatta informerade beslut för att förbättra din webbplats synlighet och tillgänglighet.

GSC Funktioner Fördelar
Indexeringsanalys Förstå hur dina sidor indexeras av Google.
Insikter om sökprestanda Få värdefulla insikter i hur ditt innehåll presterar i sökresultat.
Felidentifiering Identifiera och lösa tekniska problem som kan påverka sökprestandan.
Webbplatsens synlighet Övervaka din webbplats synlighet och göra förbättringar för att öka dess närvaro i sökresultat.

Sitemap.xml

Du kan optimera din webbplats tekniska SEO genom att inkludera en sitemap.xml-fil.

Sitemap.xml-filen är i XML-format och fungerar som en vägbeskrivning för sökmotorer att navigera och indexera din webbplats.

Här är tre skäl till varför det är viktigt att inkludera en sitemap.xml-fil för din webbplats tekniska SEO:

 • Förbättrad webbplatsstruktur: En sitemap.xml-fil hjälper sökmotorer att förstå organisationen av din webbplats och hur olika sidor är kopplade till varandra. Detta förbättrar den övergripande strukturen och navigeringen på webbplatsen.
 • Förstärkt sökmotorindexering: Genom att tillhandahålla en sitemap.xml-fil säkerställer du att alla sidor på din webbplats upptäcks och indexeras av sökmotorer. Detta ökar synligheten av ditt innehåll i sökresultaten.
 • Bättre tillgänglighet för webbplatsen: Genom att inkludera en sitemap.xml-fil hjälper du sökmotorer att hitta och komma åt alla sidor på din webbplats, även om de inte är lättillgängliga genom navigationsmenyer. Detta förbättrar tillgängligheten för din webbplats både för sökmotorer och användare.

Robots.txt

Robots.txt-filen är en viktig verktyg för att hantera sökmotorers åtkomst till din webbplats. Den spelar en avgörande roll för hantering av crawl budget och indexkontroll, vilket är nyckelaspekter av teknisk SEO bästa praxis.

Genom att konfigurera robots.txt-filen korrekt kan du specificera vilka delar av din webbplats som sökmotorer ska krypa och indexera, vilket säkerställer att endast önskat innehåll inkluderas i sökresultat. Detta bidrar till att förhindra att sökmotorer slösar resurser på irrelevanta eller känsliga sidor och förbättrar övergripande crawl-effektivitet.

Genom att effektivt kontrollera hur sökmotorer interagerar med din webbplats kan du optimera användningen av din crawl budget och se till att viktiga sidor prioriteras för indexering.

Genom att implementera en välstrukturerad och optimerad robots.txt-fil tar du ett viktigt steg för att maximera synligheten och prestandan för din webbplats i sökmotorrankningar.

Structured Data/Schema Markup

När du implementerar teknisk SEO är det viktigt att förstå betydelsen av strukturerad data/Schema Markup. Strukturerad data, implementerad genom schema markeringar, spelar en avgörande roll för att förbättra en webbplats synlighet i sökresultat och öka dess övergripande SEO-prestanda.

Här är tre viktiga punkter att överväga när det gäller strukturerad data:

 • Schema-implementering: Genom att implementera schema markeringar kan du ge sökmotorer specifik information om din webbplats innehåll, som produkter eller tjänster. Detta hjälper sökmotorer att förstå och kategorisera ditt innehåll mer effektivt.
 • Rika utdrag: Strukturerad data gör att webbplatser kan sticka ut i sökresultat genom att ge användare ytterligare information och ta upp mer utrymme i söklistor. Rika utdrag kan inkludera betyg, recensioner, priser och annan relevant information, vilket gör din lista mer lockande för användare.
 • SEO-fördelar: Genom att implementera strukturerad data genom schema markeringar kan du få förbättrade sökresultatlistor och ökade klickfrekvenser. Genom att ge sökmotorer tydligare information om ditt innehåll ökar du sannolikheten att visas i rika resultat, vilket kan förbättra din synlighet och organiska trafik avsevärt.

För att implementera strukturerad data effektivt kan du använda olika verktyg för schema markeringar, såsom Googles hjälpmedel för strukturerad data markering, Schema.orgs markeringsskapare eller All in One Schema Rich Snippets. Dessa verktyg ger ett enkelt sätt att lägga till strukturerad data på din webbplats utan att behöva omfattande kodningskunskaper. Genom att dra nytta av strukturerade datatyper och optimera din schema-implementering kan du maximera SEO-fördelarna och förbättra din webbplats prestanda i sökresultat.

Få hjälp with teknisk SEO

Om du letar efter hjälp med teknisk SEO finns det flera resurser tillgängliga för att optimera din webbplats och förbättra dess prestanda.

En viktig aspekt är att förbättra laddningstiden för din webbplats. En teknisk SEO-analys kan hjälpa till att identifiera områden för förbättring och ge rekommendationer för att öka hastigheten på din webbplats.

Att optimera URL-strukturen är också en viktig faktor. Genom att använda beskrivande och nyckelordrika URL:er kan du förbättra synligheten i sökmotorer och användarupplevelsen.

Internlänkning är också avgörande för teknisk SEO. Det hjälper sökmotorer att förstå relationerna mellan olika sidor på din webbplats och förbättrar den övergripande navigeringen.

Slutligen, glöm inte vikten av användarupplevelsen på mobila enheter. Med en responsiv design blir din webbplats tillgänglig och användarvänlig på alla enheter, vilket leder till bättre placeringar och ökad organisk trafik.

Vanliga frågor

Vad är teknisk SEO?

Teknisk SEO innebär att implementera och optimera olika tekniska element som koder, taggar och strukturerad data för att förbättra en webbplats synlighet och användarupplevelse. Det inkluderar mobilvänlighet, metadata, webbplatsstruktur och prestandaoptimering för bättre sökmotorrankningar.

Vad är SEO och varför är det viktigt?

SEO står för sökmotoroptimering och det är viktigt eftersom det hjälper till att förbättra din webbplats synlighet på sökmotorer som Google. Det förbättrar också användarupplevelsen och kan mätas med olika metoder. Sociala medier kan också påverka SEO.

Vad är SEO-analys?

Att utföra en SEO-analys har sina fördelar och nackdelar. Det hjälper till att förbättra din webbplats rankning genom att identifiera viktiga faktorer och områden för optimering. Det är avgörande för att förstå hur man förbättrar din webbplats prestanda och uppnår bättre sökmotorrankningar.

Vad är SEO-verktyg?

SEO-verktyg är avgörande för din SEO-strategi. De hjälper till med SEO-analys, optimering och jämförelse. Använd SEO-verktyg som Google Search Console, Ahrefs och Screaming Frog för att analysera och förbättra din webbplats prestanda.

Slutsats

Så där har du det, en översikt över Teknisk SEO och dess betydelse för att optimera din webbplats.

Genom att förstå och implementera strategier för Teknisk SEO kan du förbättra din webbplats synlighet, prestanda och användarupplevelse.

Från att optimera din webbplats infrastruktur och hastighet till att säkerställa mobilvänlighet och implementera strukturerad data, finns det olika aspekter att ta hänsyn till.

Med rätt verktyg och insikter kan du öka organisk trafik, förbättra konverteringsfrekvenser och maximera din avkastning på investeringen.

Så börja implementera dessa tips och ta din webbplats till nästa nivå.

Om Författaren:

Alexis Piippo
Alexis Piippo

E-handels- & Marknadsföringskonsult

Jag har skapat innovativa lösningar som optimerar e-handelsförsäljning och förbättrar digitalt engagemang innan min examen från Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet 2013. Som grundare av Karlex (2013-2019), och drivande kraft bakom tropSe (2016), brinner jag för att omvandla idéer till verklighet genom SEO, SEM och omfattande digitala strategier. Min filosofi är ‘innovation genom handling’, vilket speglas i mitt arbete med att maximera våra kunders närvaro online.

Mitt engagemang för digital marknadsföring och e-handel har lett mig till framgångar inom både produktlansering, konverteringsoptimering och varumärkesbyggande. Jag värderar skarp analytisk insikt kombinerat med kreativitet och praktiskt genomförande.

Följ mig för branschnyheter, tips & tricks och insikter som jag delar genom mina regelbundna inlägg på bloggen.

Kul att ha dig här!

gammal man som läser google sökmotor nyheter
SEO
Alexis Piippo

Google Sök Nyheter: Mars 2024

Spännande förändringar i Google News-algoritmen väntar, vilket kommer påverka hur din webbplats rankas – fortsätt läsa för att upptäcka vad det innebär för dig!

Kontakta mig

Välkommen till min blogg! Här delar jag min passion för digital marknadsföring och nycklar till framgång i den digitala världen.

Ta kontakt med mig om du är intresserad av att anlita mig som konsult.

Boka ett kostnadsfritt möte