Google ads

Nybörjarguide till Google Search Console

Alexis Piippo
Alexis Piippo

Innehållsförteckning

Introduktion till Google Search Console

Google Search Console är ett verktyg som möjliggör förbättring av webbplatsens struktur, optimering av sökmotorer som Google och Bing, diagnostisering av tekniska SEO-problem, ökning av organisk trafik och borttagning av giftiga länkar.

Det ger även överblick över klick, exponeringar, CTR och position samt identifierar långa och specifika sökfrågor.

Den ultimata guiden till Google Search Console är en verktyg som hjälper användare att få ut det mesta av detta verktyg. Genom att följa denna guide kommer användare att kunna göra effektiva förbättringar till sin webbplats, öka sin organiska trafik och förbättra sin SEO.

Konfiguration

Konfigureringen av Google Search Console är ett viktigt steg för att optimera din webbplats för sökmotorer. För att använda verktyget effektivt måste du först ställa in det och förstå måtten som används.

Steg 1: Gå till https://search.google.com/search-console/welcome?utm_source=about-page

Steg 2: lägg till din domän, enligt bilden nedan.

tropse Google Search Console guide

Steg 3 – Verifiera din domän, detta är olika baserat på CMS. I mitt fall WordPress – Här finns en youtube tutorial för att underlätta.

 

Användning

Användningen av Google Search Console kan hjälpa till att optimera en webbplats och dess SEO, diagnostisera tekniska SEO-problem, visa populära sidor och rankningar, öka organisk trafik, och användas för en mängd olika ändamål.

Följande är några av de funktioner som GSC erbjuder:

  • Följ statistik om användare som kommer till din webbplats
  • Se hur olika sökfrågor resulterar i exponeringar
  • Se klick och positioner på Googles sökresultat

Med hjälp av Google Search Console kan man också skapa en sitemap för att underlätta för Google att hitta alla sidor och indexera webbplatskartor som xml-filer. Man kan även följa upplevelsen på sajten genom rapporten om sidupplevelse, mäta varumärkessökningar och sidor inom en viss sektion, och se vilka sidor som Google hittade på din webbplats och om de går att läsa.

Med användningen av GSC:s kraftfulla verktyg kan man identifiera långa sökningar och specifika sökfrågor, se hur specifika sidor presterar och begära indexering om sidan inte är indexerad, se hastigheten på mobil och desktop, och identifiera förbättringar med användarbarhet på mobila enheter och AMP.

För att få ut det mesta av GSC måste man ställa in och förstå de olika metrikerna som verktyget erbjuder. Om man har frågor eller behöver konsultation kring inställningarna på Google Search Console kan man kontakta oss.

Metrisk

Google Search Console erbjuder ett brett utbud av metrik, som t.ex. klickfrekvens (CTR), klick och positioner på Googles sökresultat, och totala antalet klick, exponeringar, CTR och position.

Med metrik kan användare få en djupare förståelse av hur webbplatsen presterar och kan användas för att få ut bästa möjliga resultat.

För att förstå resultatet av sökningarna kan man använda SAR-rapporten för att analysera sökfrågor som visar hur specifika sidor presterar. Dessutom kan man se upplevelsen på webbplatsen genom sidupplevelse-rapporten.

För att få bästa möjliga resultat är det viktigt att ställa in metrik och förstå hur de kan användas. Med hjälp av metrik kan användare identifiera långa och specifika sökfrågor, se hur specifika sidor presterar och be om indexering om de inte har gjorts.

Genom att använda metrik kan användare få en bättre förståelse för webbplatsens prestanda och förbättra den. För att få ut bästa möjliga resultat är det viktigt att använda metrik i Google Search Console för att få ut bästa möjliga resultat.

Att granska resultaten är den nästa stegen för att förbättra webbplatsens prestanda.

Granskning

Att granska resultaten av sökningarna är en viktig del av användningen av Google Search Console och kan hjälpa användare att få en bättre förståelse för webbplatsens prestanda och förbättra den.

Med hjälp av Googles sökverktyg kan man undersöka statistik om användare som kommer till webbplatsen, få en överblick av totala antal klick, exponeringar, CTR och positioner, se resultatfördelningen efter olika sökfrågor, sortera resultat efter mobila och desktop enheter, ta reda på webbplatsens prestanda efter Mobilegeddon, skapa en sitemap för att underlätta för Google att hitta alla sidor, följa varumärkessökningar och sidor inom en viss sektion samt se upplevelsen på sajten genom rapporten om sidupplevelse.

För att ta reda på hur ens webbplats presterar är det viktigt att använda rätt metriker och analyser. Att hitta rätt sökfrågor och klickfrekvens är en viktig del av att skapa en framgångsrik SEO-strategi och för att optimera resultat.

Genom att använda Google Search Console kan man även se hur ens webbplats presterar efter mobil- och desktop enheter, vilka sidor som Google hittat på webbplatsen och om de går att läsa, hur manuella filter påverkar sajten, se hastigheten på mobil och desktop, förbättra användbarheten på mobila enheter samt blockera inte javascript eller CSS filer.

Dataanalys är en essentiell del av processen för att förbättra webbplatsens prestanda och det är viktigt att använda rätt verktyg för att få de bästa resultaten. Google Search Console är ett måste för att få en förståelse för hur webbplatsen presterar och hur man kan förbättra den.

Om man har frågor eller behöver konsultation kring inställningar i Google Search Console kan man kontakta oss för att få hjälp.

Kontakta

En överblick av totala antal klick, exponeringar, CTR och positioner kan med hjälp av Google Search Console fås för att få en bättre förståelse för webbplatsens prestanda.

Det finns ett antal förbättringar som kan göras för att stärka webbplatsen och förbättra resultatet, såsom att använda manuella filter som hjälper till att filtrera sökningar och även använda regex kommando för att hitta specifika fraser som används i sökningar. Med detta verktyg kan också skapa en sitemap som hjälper Google att hitta alla sidor på webbplatsen.

För att få bästa möjliga resultat rekommenderar Google att man använder deras verktyg för att få en bättre bild av hur webbplatsen presterar. Dessutom kan man använda verktyget för att se hur olika sidor presterar och man kan även få en överblick över hur olika sökfrågor har exponerats på Googles sökresultat.

CTR (klickfrekvens) är också en viktig data som kan fås med hjälp av Google Search Console. Vidare kan man se vilka sidor som Google har hittat och om de går att läsa.

För att använda Google Search Console effektivt är det viktigt att man ställer in och förstår de olika metrikerna som används. Verktyget kan också länkas till Google Analytics för att få mer data. Man kan även identifiera långa fraser och specifika sökord för att förbättra sökmotoroptimeringen. SAR-rapporten är användbar för att analysera sökfrågor.

För att få hjälp med inställningarna på Google Search Console rekommenderar Google att man kontaktar dem. Då kan man få professionell konsultation och hjälp med att optimera sin webbplats och SEO. Bing har också ett liknande verktyg som kallas Bing Webmaster Tools som också kan användas för att förbättra webbplatsens prestanda.

Vanliga frågor och svar

Vilken typ av data tillhandahåller Google Search Console?

Google Search Console är ett kraftfullt verktyg som ger företagare och marknadsförare insikter om hur deras webbplats presterar på sökmotorer.

Det ger information om sökfrågor, klick, positioner, CTR och hjälper användare att optimera sina sökord och sina sidor för bästa möjliga resultat.

Det hjälper också användare att hitta och eliminera toxiska länkar, se hur webbplatsens hastighet presterar och hitta enheter som använder deras webbplats.

Genom att använda GSC kan användare få en bättre uppfattning om sina sökresultat och få hjälp att förbättra sin webbplatsoptimering.

Det är ett kraftfullt verktyg för att spåra insikter, söktrender, nyckelordsoptimering och mycket mer.

Hur hjälper Google Search Console med SEO?

Google Search Console är ett användbart verktyg för att hjälpa webbplatsägare att förbättra SEO-prestationen. Det kan användas för att utföra en mängd olika uppgifter, inklusive nyckelordsforskning, webbplatsoptimering och meta-taggar.

Det är också ett bra verktyg för att diagnostisera tekniska SEO-problem och identifiera och åtgärda fel som hittats av Google. Det ger också användarna en överblick över klick, exponeringar, CTR och positioner för att förbättra webbplatsens prestanda.

Genom att använda detta verktyg kan webbplatsägare få en bättre förståelse för hur Google indexerar och krypterar deras webbplats och de kan också förbättra sin mobila användbarhet.

Vad är skillnaden mellan Google Search Console och Bing Webmaster Tools?

Google Search Console och Bing Webmaster verktyg är båda gratis verktyg som hjälper webbplatsägare att optimera sina webbplatser och förbättra sina sökresultat.

Google Search Console fokuserar på att hjälpa användare att diagnostisera tekniska SEO-problem, se populära sidor och positioner, öka organisk trafik, indexera nyckelord och sitemaps, ta bort giftiga länkar, se sajthastighet, identifiera och åtgärda fel som hittats av Google, följa metrik för att använda verktyget effektivt, ansluta till Google Analytics för mer data, identifiera långa sökordsfrågor och SAR-rapporter, och se hur specifika sidor presterar.

Bing Webmaster Tools är mer av en lättare version som fokuserar på att hjälpa användare att optimera och förbättra sökresultat, öka webbsidor, förbättra webbplatskvalitet och tillgänglighet, se webbplatsens trafik och indexprestation, förbättra webbplatsutformning, se rapporter om webbplatsanvändning, samla in statistik om sökord och sidor, och identifiera indexeringsproblem.

Hur kan jag använda Google Search Console för att identifiera långsvans och specifika sökfrågor?

Google Search Console är ett gratis verktyg från Google som hjälper företag att förbättra sin SEO och data-driven marknadsföring.

För att identifiera långa sökfrågor och specifika sökord, kan användare spåra sökfrågor med SAR-rapporten, använda URL-filter för att se hur olika sidor presterar, skapa webbplatskartor som XML-filer och se upplevelsen på sajten genom rapporten om sidupplevelse.

För att få ut det mesta av GSC bör användare definiera sina mål och optimera sina nyckelord och innehåll för att förbättra indexeringen av sina sidor, samt identifiera och åtgärda fel som upptäcks av Google.

Hur ofta bör jag använda Google Search Console för att granska och uppdatera min webbplats?

För att få ut mesta möjliga av din webbplats och förbättra resultaten, bör du regelbundet granska och uppdatera ditt webbplatsinnehåll med Google Search Console.

Genom att använda GSC kan du effektivt analysera dina prestandadata, öka organisk trafik, optimera sökord och förbättra din webbplats.

Med GSC kan du se hur Google indexerar och kryper webbplatsen, vilka vanligast sökfrågor som användaren använder, CTR (klickfrekvens) och positioner i sökresultatet, samt sökupplevelse för mobila enheter.

Genom att använda GSC regelbundet kommer du att kunna förbättra dina resultat och få bättre organisk trafik till din webbplats.

Slutsats

Google Search Console är ett användbart verktyg för att förbättra och optimera webbplatser och SEO.

Det kan användas för att diagnostisera tekniska SEO-problem, identifiera nyckelord och långa sökfrågor, öka organisk trafik och ta bort giftiga länkar.

Det ger också en överblick av klick, exponeringar, CTR och positioner.

Genom att använda Google Search Console effektivt kan du få den information du behöver för att få bästa resultat.

Det är som att ha en karta över din resa, där du kan använda data för att hitta vägar som leder till din destination.

Genom att analysera informationen kan du förbereda dig för framtida utmaningar och ta dig an de digitala landskapet med säkerhet.

Om Författaren:

Alexis Piippo
Alexis Piippo

E-handels- & Marknadsföringskonsult

Jag har skapat innovativa lösningar som optimerar e-handelsförsäljning och förbättrar digitalt engagemang innan min examen från Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet 2013. Som grundare av Karlex (2013-2019), och drivande kraft bakom tropSe (2016), brinner jag för att omvandla idéer till verklighet genom SEO, SEM och omfattande digitala strategier. Min filosofi är ‘innovation genom handling’, vilket speglas i mitt arbete med att maximera våra kunders närvaro online.

Mitt engagemang för digital marknadsföring och e-handel har lett mig till framgångar inom både produktlansering, konverteringsoptimering och varumärkesbyggande. Jag värderar skarp analytisk insikt kombinerat med kreativitet och praktiskt genomförande.

Följ mig för branschnyheter, tips & tricks och insikter som jag delar genom mina regelbundna inlägg på bloggen.

Kul att ha dig här!

gammal man som läser google sökmotor nyheter
SEO
Alexis Piippo

Google Sök Nyheter: Mars 2024

Spännande förändringar i Google News-algoritmen väntar, vilket kommer påverka hur din webbplats rankas – fortsätt läsa för att upptäcka vad det innebär för dig!

Kontakta mig

Välkommen till min blogg! Här delar jag min passion för digital marknadsföring och nycklar till framgång i den digitala världen.

Ta kontakt med mig om du är intresserad av att anlita mig som konsult.

Boka ett kostnadsfritt möte