seo & sem keyword research

Hur du använder Google Keyword Planner för SEO & SEM keyword research

Alexis Piippo
Alexis Piippo

Innehållsförteckning

Är du redo att dyka ner i djupen av sökordssökning och låsa upp de dolda skatterna i Google Keyword Planner? Precis som en skicklig skattjägare kan denna kraftfulla verktyg guida dig genom det omfattande landskapet av SEO och SEM.

I den här artikeln kommer vi att ge dig kunskap och tekniker som behövs för att navigera detta verktyg på ett effektivt sätt. Du kommer att upptäcka hur du hittar nya sökord, organiserar dem i kategorier och skapar riktade kampanjer.

Vi kommer också att besvara vanliga frågor och belysa skillnaderna mellan Google Keyword Planner och andra verktyg som SEMrush.

Så ta tag i din virtuella spade och gör dig redo att avslöja hemligheterna i Google Keyword Planner för dina SEO– och SEM-äventyr.

Vad är Google Keyword Planner?

google keyword plannerGoogle Keyword Planner är en verktyg som tillhandahålls av Google för att hjälpa användare att hitta relevanta sökord och få insikt om sökvolymen för dessa sökord. Det används främst inom marknadsförings- och SEO-strategier för att optimera webbplatser och annonsering på internet.

Använd Google Keyword Planner för att identifiera relevanta sökord för din SEO-strategi.

Google Keyword Planner är ett kraftfullt verktyg för sökordsforskning som används av både annonsörer och SEO-experter. Det erbjuder en rad funktioner och möjligheter för att hjälpa dig att hitta de bästa sökorden för dina kampanjer.

Med Google Keyword Planner kan du upptäcka nya sökord och få en uppskattning av deras sökvolym. Du kan även filtrera bort irrelevanta sökord för att förädla dina resultat. Verktyget låter dig också se sökvolym för specifika platser, vilket är användbart för lokal SEO.

Genom att använda Google Keyword Planner kan du skapa mer framgångsrika sökkampanjer och optimera din webbplats för att attrahera mer trafik.

Hur hittar du nya nyckelord?

hitta sökord i google keyword planer

För att hitta nya nyckelord, börja med att använda Google Keyword Planner’s ‘Upptäck nya nyckelord’ alternativ. Denna funktion låter dig ange relevanta nyckelord eller en webbplats och generera relaterade nyckelordsidéer.

Kolumnen ‘Genomsnittligt månatligt sökningar’ ger faktiska genomsnittliga månatliga sökdata och ger dig insikter om nyckelords popularitet. Historisk sökdata kan också visa nyckeltrender över tiden.

För att ytterligare förbättra dina nyckelordsidéer kan du använda filter. Klicka på knappen ‘Lägg till filter’ för att skapa ett filter och använda ‘Nyckelord’ filtret för att välja eller exkludera specifika nyckelord. Att använda filter sparar tid och hjälper dig att hitta relevanta nyckelord för din SEO-nyckelordsforskning.

Filtera och sortera resultatet av dina nyckelord.

filtrera sökord i google keyword plannerFör att ytterligare förbättra dina sökordsideer och dra nytta av din SEO-sökordsforskning, filtrera och sortera resultaten av dina sökord i Google Keyword Planner.

När du har genererat en lista med potentiella sökord är det viktigt att begränsa urvalet för att hitta de mest relevanta och värdefulla sökorden för din webbplats eller kampanj.

Sökordsresultatsidan i Google Keyword Planner erbjuder olika filtreringsalternativ för att hjälpa dig att uppnå detta. Du kan rikta in dig på specifika platser, språk, söknätverk och datumintervall för att säkerställa att de sökord du väljer är anpassade efter dina specifika behov.

Dessutom kan du med funktionen “Lägg till filter” ytterligare förbättra resultaten baserat på specifika kriterier, till exempel att inkludera eller exkludera sökord som innehåller ett specifikt ord eller fras.

Analysera nyckelord i Google Sheets.

exportera till google sheet google keyword plannerFör att analysera nyckelorden i Google Sheets kan du följa dessa steg:

 • Exportera nyckelordsdata från Google Keyword Planner till Google Sheets.
 • Klicka på nedladdningsknappen och välj Google Sheets eller CSV-filformat.
 • Rensa upp kalkylbladet och se till att relevanta filter är aktiverade.

Nästa steg är att använda formler och funktioner i Google Sheets för att manipulera och analysera data. Beräkna trender för sökvolymer, konkurrensnivåer och andra metriker. Identifiera relaterade nyckelord och deras prestanda.

Dessutom kan du skapa diagram och visualiseringar för att presentera data effektivt. Visualisera nyckelordstrender, sökvolymer och konkurrensnivåer. Detta hjälper dig att identifiera möjligheter och prioritera dina nyckelordsmål.

Hemsida Keyword Research

hemsida keyword research google keyword plannerUpptäck relevanta nyckelord för din webbplats genom att använda Google Keyword Planner’s Hemsida sökordsundersökningsfunktion. Detta verktyg gör det möjligt för dig att hitta starka nyckelord relaterade till din webbplats och analysera deras månatliga sökvolym. Med Hemsida sökordsundersökning kan du få värdefulla insikter om sökvolymerna för olika nyckelord, vilket hjälper dig att fatta informerade beslut om vilka du ska rikta in dig på.

Genom att ange din webbplats URL eller en konkurrents URL kan du upptäcka nya nyckelord som kanske inte syns genom andra metoder. Denna funktion är viktig för att optimera din webbplats innehåll och driva organisk trafik. Genom att analysera sökvolymerna för potentiella nyckelord kan du prioritera de som kommer att ge mest synlighet och trafik till din webbplats.

Få ut mesta möjliga av Google Keyword Planner’s Hemsida sökordsundersökning för att stärka dina SEO-ansträngningar.

Tips & Trix – Google Nyckelord Planner

När du använder Google Keyword Planner för SEO- och SEM-nyckelordsforskning kan du förbättra din nyckelordsanalys genom att implementera dessa tips och tricks:

 • Hitta Trendande Nyckelord: Använd YoY-förändringsmetriken för att identifiera genombrottsämnen och framväxande trender genom att sortera nyckelordsidéer från högst till lägst.
 • Hitta Säsongsbundna Nyckelord: Använd metriken ‘tre månaders förändring’ för att identifiera säsongsbetonade ämnen och förbereda innehåll därefter.
 • Lås upp Exakta Sökvolymer: Gå till Prognos-fliken, lägg till nyckelord inom hakparenteser och ange ett högt budvärde för att få en närmare uppskattning av den månatliga sökvolymer.
 • Se Lokala Sökvolymer: Ändra din plats till en specifik stat eller stad för att se lokala volymband.
 • Se Populära Sökområden: Upptäck de mest populära sökområdena för vilket ord som helst, vilket är användbart för lokala SEO-strategier.

Förstå skillnaden mellan Google Keyword Planner och andra verktyg.

För att förstå skillnaden mellan Google Keyword Planner och andra verktyg som SEMrush, Ahrefs och Moz är det viktigt att ta hänsyn till deras unika funktioner och egenskaper.

Medan Google Keyword Planner är ett gratis verktyg som kräver ett Google Ads-konto kan andra verktyg ha olika krav eller kostnader för att använda dem.

Dessutom erbjuder Google Keyword Planner verktyg som ‘Upptäck nya sökord’ och ‘Få sökvolymer och prognoser’, vilket kan skilja sig från funktionerna hos andra sökordsverktyg.

Google Keyword Planner vs SEMrush

Om du vill jämföra Google Keyword Planner med andra verktyg är det viktigt att förstå skillnaderna mellan dem. Här är tre viktiga skillnader att överväga:

 • Fokus: Google Keyword Planner är främst utformat för att planera sökord och hjälpa dig att hitta nya sökord att rikta in dig på. Å andra sidan erbjuder SEMrush en komplett SEO-paket med ytterligare funktioner som backlink-auditering och trafikanalys.
 • Kostnad: Medan Google Keyword Planner är gratis att använda, har SEMrush en månatlig kostnad på $119.95. Denna pris skillnad återspeglar de ytterligare funktionerna och den omfattande marknadsföringssviten som SEMrush erbjuder.
 • Noggrannhet: Data från Google Keyword Planner är känt för sin extremt noggrannhet, eftersom den kommer direkt från Google. Dock kan SEMrush, liksom andra SEO-verktyg, ha något lägre noggrannhetsnivåer eftersom det skrapar data från sökmotorer.

Med tanke på dessa skillnader är Google Keyword Planner idealiskt för sökordsforskning, medan SEMrush erbjuder en mer omfattande lösning för SEO och marknadsföringsbehov.

Google Keyword Planner vs Ahrefs

Jämför Google Keyword Planner och Ahrefs för att förstå skillnaderna mellan de två verktygen.

Google Keyword Planner är ett gratis verktyg som kräver ett Google-konto.

Å andra sidan är Ahrefs en topprankad webbplats för sökordsundersökning på internet.

Ahrefs ger information om sökordsvårighet, genomsnittligt antal månatliga sökningar och klickdata, vilket gör det perfekt för SEO-experter som föredrar en datadriven strategi.

Det tillåter också att skapa listor med sökordsförslag och spåra organiska sökord.

Google Keyword Planner ger å andra sidan information om sökvolym och prognosdata, men kanske inte ger lika många sökordsresultat som andra verktyg.

Båda verktygen kan vara användbara för sökordsundersökning, men Ahrefs erbjuder mer omfattande data och insikter för att hjälpa till att skapa innehåll som rankas högt på sökmotorer.

Google Keyword Planner mot Moz

När du jämför Google Keyword Planner med andra verktyg som Moz är det viktigt att förstå skillnaderna i funktionalitet och fokus. Här är några viktiga punkter att överväga:

 • Moz fokuserar på sökords svårighetsgrad för SEO och erbjuder en svårighetspoäng samt omfattande SERP-analys. Det ger också insikter om konkurrenters styrka och auktoritet.
 • Google Keyword Planner å andra sidan är inriktat på sökordsforskning och betald annonsering. Det ger data om sökvolym, historiska trender och ett brett utbud av sökordsförslag.
 • Medan Moz kräver en prenumeration, kräver Google Keyword Planner ett Google Ads-konto för åtkomst.
 • Moz betonar djupgående SERP-analys och konkurrentinformation, medan Google Keyword Planner är mer inriktat på betald annonsering.
 • Båda verktygen tjänar olika syften inom området SEO & SEM sökordsforskning, och genom att förstå deras skillnader kan du välja rätt verktyg för dina specifika behov.

Vanliga frågor

Kan jag använda Google Keyword Planner för SEO?

Ja, du kan använda Google Keyword Planner för SEO. Den ger värdefull information om sökvolym för nyckelord och hjälper dig att upptäcka nya nyckelord, vilket gör den till ett användbart verktyg för att optimera din webbplats synlighet i sökmotorer.

Är Google Keyword Planner värt det?

Ja, Google Keyword Planner är värt det. Den ger värdefulla insikter om sökvolym för nyckelord, hjälper till att upptäcka nya nyckelord och möjliggör effektiv organisering och inriktning av onlinekampanjer.

Hur man gör SEO-keyword research för Google?

För att göra SEO-keyword research (sökordsanalys) för Google, börja med att komma åt Google Keyword Planner i ditt Google Ads-konto. Använd verktyget för att upptäcka nya nyckelord, analysera nyckelordsidéer och välja rätt nyckelord baserat på sökvolym, konkurrens och relevans.

Vad är Sökord för Google SEO?

Sökord för Google SEO syftar på det specifika ordet eller frasen som användare skriver in i sökmotorn för att hitta relevant information. Det är avgörande för att optimera din webbplats och öka synligheten i sökresultaten.

Slutsats

Sammanfattningsvis är Google Keyword Planner en kraftfull verktyg för SEO- och SEM-nyckelordsundersökning. Det låter dig upptäcka nya relevanta nyckelord, organisera dem i kategorier och skapa riktade onlinekampanjer. Genom att använda detta verktyg effektivt kan du förbättra din webbplats synlighet och driva mer trafik.

Det är viktigt att förstå skillnaderna mellan Google Keyword Planner och andra verktyg för att kunna fatta de mest informerade besluten för dina nyckelordsundersökningsbehov.

Ta din nyckelordsundersökning till nästa nivå med Google Keyword Planner och se resultaten själv.

Om Författaren:

Alexis Piippo
Alexis Piippo

E-handels- & Marknadsföringskonsult

Jag har skapat innovativa lösningar som optimerar e-handelsförsäljning och förbättrar digitalt engagemang innan min examen från Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet 2013. Som grundare av Karlex (2013-2019), och drivande kraft bakom tropSe (2016), brinner jag för att omvandla idéer till verklighet genom SEO, SEM och omfattande digitala strategier. Min filosofi är ‘innovation genom handling’, vilket speglas i mitt arbete med att maximera våra kunders närvaro online.

Mitt engagemang för digital marknadsföring och e-handel har lett mig till framgångar inom både produktlansering, konverteringsoptimering och varumärkesbyggande. Jag värderar skarp analytisk insikt kombinerat med kreativitet och praktiskt genomförande.

Följ mig för branschnyheter, tips & tricks och insikter som jag delar genom mina regelbundna inlägg på bloggen.

Kul att ha dig här!

gammal man som läser google sökmotor nyheter
SEO
Alexis Piippo

Google Sök Nyheter: Mars 2024

Spännande förändringar i Google News-algoritmen väntar, vilket kommer påverka hur din webbplats rankas – fortsätt läsa för att upptäcka vad det innebär för dig!

Kontakta mig

Välkommen till min blogg! Här delar jag min passion för digital marknadsföring och nycklar till framgång i den digitala världen.

Ta kontakt med mig om du är intresserad av att anlita mig som konsult.

Boka ett kostnadsfritt möte