Del 1: Vilken är den bästa sociala medieplattformen för ditt varumärke?

Alexis Piippo
Alexis Piippo

Innehållsförteckning

Att besluta sig för att starta influencer marketing kommer med en uppsättning välbekanta frågor: “Vem ska jag nå?” “Hur hittar jag rätt influencers för mig?” “Hur kan jag mäta ROI?” Dessa frågor är nödvändiga, men innan du svarar på det är det ett krav att du identifierar vilka sociala medieplattformar som är bäst och lämpliga för ditt varumärke. Låt oss i den här artikeln skilja på sociala medieplattformar för topinfluencer marknadsföring och hur ditt varumärke kan dra nytta av dem.

Instagram

Instagram | Digital Marknadsföring, SEO, SEM

Lanserades 2010, det är de sociala medierna som lyfter fram estetik, vilket gör det till en fristad för yngre generationer, särskilt Gen Z (åldrar 18-24). Lägg till att till tusenåriga användare (åldrar 24-34) utgör dessa två åldersgrupper 71 % av den aktiva användarbasen. Här är fördelarna med att använda Instagram som marknadsföringsplattform:

 1. Målgrupp – med en hel miljard användare och 800 miljoner aktiva användare varje månad finns det en enorm publik för varumärken att marknadsföra sig till.

 2. Organisk trafik – tack vare Stories och Live tillhandahåller Instagram realtidsinnehåll, vilket gör det till en stark drivkraft för organisk trafik.

 3. Nisch – funktioner som hashtags tillåter konsumenter att söka och få omedelbar tillgång till inlägget som intresserar dem. Detta gör det lättare att rikta in sig på rätt målgrupp för ditt varumärke.

Nackdelarna med Instagram

Videor är bara 60 minuter långa och den idealiska längden på bildtexten är upp till 150 tecken. Detta innebär att du måste vara väldigt kreativ i dina inlägg, med avsikten att väcka en buzz som så småningom kommer att leda till högre engagemang.

Slutsats: Om du vill ha en betydande inverkan på din varumärkesuppsökande bör Instagram vara ditt bästa val.

Youtube

youtube | Digital Marknadsföring, SEO, SEM

Visste du att under 2018 ledde hänvisningstrafik från bästa Youtube-influencers till över 80 miljoner produktvisningar och 22 miljoner köp enbart på Amazon? Detta är ingen överraskning eftersom YouTube har 1,5 miljarder användare i månaden och nästan 500 miljoner timmar videor ses per dag. Här är vad YouTube kan göra för ditt varumärke:

 1. Autenticitet – Till skillnad från kändisar ger influencers på den här plattformen inte en hög och oåtkomlig känsla. De kan få tittaren att känna att de känner dem, vilket gör att de kan bli mer verkliga och autentiska. Denna faktor är viktig för att sälja eller rekommendera produkter till publiken.

 2. Berättande – förmågan att berätta en historia är en konst som har bemästrats av YouTube-influenser. Och om du är en bra berättare kan du enkelt ge en verklig inverkan på din publik.

 3. Produkt- eller tjänstdemonstration – på YouTube kan du ladda upp upp till 12 timmars innehåll (även om detta inte är nödvändigt), det är den perfekta kanalen för djupgående produktdemonstrationer, som att unboxa.

 4. Öka SEO – Att bädda in YouTube-videor på din webbplats hjälper till att öka ditt varumärkes exponering på vanliga sökmotorresultatsidor. Om videon inspirerar till många klick hjälper den dig att höja rankingen och lägger till trafik från engagerade användare.

 5. Öka försäljningen – Med tanke på statistiken ovan är YouTubes publik utan tvekan ledande när det kommer till försäljning och kunder.

Nackdelar med att använda YouTube

Att skapa högkvalitativt innehåll på YouTube tar mer tid än någon annan marknadsföringsplattform för sociala medier. Till skillnad från Instagram där allt du behöver oroa dig för är fotot och bildtexten, involverar YouTube inställningar, videoskapande, redigering, uppladdning och slutligen optimering.

Slutsats: Om du vill förmedla ett budskap som sitter kvar i konsumentens sinne är det klokare att testa YouTube-vattnet.

Facebook

facebook | Digital Marknadsföring, SEO, SEM

Facebook fortsätter att vara den mest populära sociala mediekanalen, med cirka 1,94 miljarder aktiva användare varje månad. Dessutom har Facebook-sidan utvecklat sitt inbyggda analysverktyg, så att du kan spåra, övervaka och enkelt slå upp effekten av din kampanj. Låt oss ta en titt på hur du kan dra nytta av denna plattform:

 1. omfattar alla demografiska grupper – tonåringar, seniorer, millennieungdomar, vad som helst, Facebook har det. Hälften av alla internetanvändare i åldern 65 år och äldre har Facebook-konton. Facebook är bäst på målgruppsanpassning, vilket gör att du kan hitta dina perfekta konsumenter.
  Mångsidig – Facebook är till för alla och envar. Du kan skapa en sida med några få klick, dela innehåll från bloggar och vloggar, driva en mediesida osv.

 2. Kraftfull analys – Du behöver inga analysverktyg från tredje part eftersom Facebook Insights är inget annat än imponerande.

Nackdelar med att använda Facebook

Det finns en stor möjlighet att du annonserar till falska eller vilande profiler. Dessutom kräver det engagemang att driva kampanjer på Facebook, det är därför stora företag anlitar chefer för sociala medier.

Slutsats: Facebook är ett idealiskt alternativ för annonsering i sociala medier och målgruppsanpassning, men det är en överbelastad marknadsplats. Men detta kommer inte att vara ett problem om du har budget för marknadsföring.

 

Tiktok

tiktok | Digital Marknadsföring, SEO, SEM

Tiktok lanserades 2016 och hade tre liv i form av appar innan det gick upp i rök 2020. Den bygger på musik och sin imponerande och kraftfulla algoritm, vilket gör att den kan lära sig vad användarna ser – snabbt.

Här är varför du bör överväga att skapa en marknadsföringsstrategi med Tiktok:

 1. Skräddarsydd för mobilanvändare – även om YouTube också är videocentrerat är Tiktok utformat för mobilanvändare, och klippen kan vara korta men underhållande.
 2. Nästan perfekt algoritm – algoritmen är så stark att du kan få dina videoklipp till många användare redan dag ett. Den visar klipp på användarnas FYP baserat på många faktorer, bland annat ljudfiler som de lyssnat på, videor som de tittat på i några sekunder, hashtaggar som de följer och så mycket mer.
 3. Enormt antal influencers – det är lätt att öka antalet följare på TikTok främst på grund av algoritmen. Det är därför många influencers inom marknadsföring i sociala medier finner denna plattform effektiv för att nå nya målgrupper. Och eftersom den har en pool av olika influencers är det inte svårt att hitta en lämplig partner för ditt varumärke.

Nackdelar med TikTok

Tiktok är ett socialt medium för yngre generationer, så det är svårt att nå målgrupper över 35 år. Dessutom har TikTok varit i nyheterna den senaste tiden för att censurera videor som potentiellt kan röra upp det politiska klimatet. Så om du inte är tillräckligt försiktig med dina reklamfilmer kan det gå åt helvete. TikTok är inte heller känt för sin kundservice – vilket är en stor nackdel.

Slutsats: Om du vill att ditt varumärke ska bli populärt är TikTok en säker hjälp för att tillgodose det behovet. Det är lätt att bli viral, det har en extraordinär algoritm och har över 500 miljoner aktiva användare. Du måste dock vara bekant med de olika typerna av innehåll på Tiktok så att dina budskap kompletterar de användargenererade budskapen.

Om Författaren:

Alexis Piippo
Alexis Piippo

E-handels- & Marknadsföringskonsult

Jag har skapat innovativa lösningar som optimerar e-handelsförsäljning och förbättrar digitalt engagemang innan min examen från Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet 2013. Som grundare av Karlex (2013-2019), och drivande kraft bakom tropSe (2016), brinner jag för att omvandla idéer till verklighet genom SEO, SEM och omfattande digitala strategier. Min filosofi är ‘innovation genom handling’, vilket speglas i mitt arbete med att maximera våra kunders närvaro online.

Mitt engagemang för digital marknadsföring och e-handel har lett mig till framgångar inom både produktlansering, konverteringsoptimering och varumärkesbyggande. Jag värderar skarp analytisk insikt kombinerat med kreativitet och praktiskt genomförande.

Följ mig för branschnyheter, tips & tricks och insikter som jag delar genom mina regelbundna inlägg på bloggen.

Kul att ha dig här!

gammal man som läser google sökmotor nyheter
SEO
Alexis Piippo

Google Sök Nyheter: Mars 2024

Spännande förändringar i Google News-algoritmen väntar, vilket kommer påverka hur din webbplats rankas – fortsätt läsa för att upptäcka vad det innebär för dig!

Kontakta mig

Välkommen till min blogg! Här delar jag min passion för digital marknadsföring och nycklar till framgång i den digitala världen.

Ta kontakt med mig om du är intresserad av att anlita mig som konsult.

Boka ett kostnadsfritt möte