Screaming Frog: Hur du använder verktyget för att genomföra grundliga SEO-Audits

Alexis Piippo
Alexis Piippo

Innehållsförteckning

Introduktion till Screaming Frog

 

Som en person som arbetar med SEO, vet jag att det är viktigt att ha rätt verktyg för att analysera och optimera en webbplats. Ett sådant verktyg som jag har förlitat mig på under de senaste åren är Screaming Frog. Det är en kraftfull och mångsidig SEO-programvara som hjälper mig att granska och förbättra mina webbplatser på en mängd olika sätt.

I den här artikeln kommer jag att förklara varför Screaming Frog är så viktigt för att genomföra grundliga SEO-granskningar, visa dess viktigaste funktioner och hur man använder dem för att utföra en grundlig SEO-granskning. Jag kommer också att jämföra det med andra SEO-verktyg och ge några tips för att få ut mesta möjliga av din Screaming Frog-översikt.

Vikten av SEO-Audits för en webbplats framgång

En SEO-granskning är en process där man analyserar en webbplats för att identifiera eventuella problem som kan påverka dess sökmotorprestanda och användarupplevelse. Detta kan innefatta allt från tekniska problem som långsam sidhastighet och brutna länkar till innehållsproblem som tunna sidor och dålig sökordsanvändning.

Att genomföra regelbundna SEO-granskningar är avgörande för framgången för en webbplats, eftersom det hjälper dig att identifiera och åtgärda eventuella problem innan de får en negativ inverkan på din sökmotorrankning och trafik. Dessutom hjälper det dig att säkerställa att din webbplats är användarvänlig och uppfyller de senaste SEO-riktlinjerna från sökmotorer som Google.

Nyckelfunktioner i Screaming Frog

Screaming Frog är en kraftfull och mångsidig SEO-programvara som kommer med en mängd olika funktioner designade för att hjälpa dig att analysera och optimera din webbplats. Här är några av de viktigaste funktionerna i programvaran:

 1. Crawling: Screaming Frog kan crawla en webbplats och hämta all relevant information, såsom URL:er, sidtitlar, meta-beskrivningar, rubriker och innehåll. Detta gör det enkelt att identifiera eventuella problem med din webbplatsstruktur och innehåll.

 2. Analys av interna och externa länkar: Programvaran analyserar alla interna och externa länkar på din webbplats och visar detaljerad information om länkarnas status, ankartexter och attribut. Detta hjälper dig att upptäcka brutna länkar och eventuella problem med din länkstruktur.

 3. Sökordsanalys: Screaming Frog kan analysera sökordsanvändningen på din webbplats och visa information om sökordsdensitet, placering och relevans. Detta gör det enkelt att identifiera eventuella problem med din sökordsstrategi och optimera ditt innehåll för sökmotorer.

 4. Teknisk SEO-analys: Programvaran kan identifiera och analysera tekniska problem med din webbplats, såsom sidhastighet, responsiv design, kanoniska taggar och robots.txt-filer. Detta hjälper dig att upptäcka och åtgärda eventuella problem som kan påverka din sökmotorprestanda.

Hur man använder Screaming Frog för en grundlig SEO-Audit

För att använda Screaming Frog för att genomföra en grundlig SEO-granskning av din webbplats börjar du med att ladda ner och installera programvaran på din dator. När du har installerat Screaming Frog, följ dessa steg:

 1. Starta programvaran och ange din webbplats-URL: Öppna Screaming Frog och skriv in din webbplats-URL i fältet “Enter URL to spider” och klicka på “Start” för att börja crawla din webbplats.

 2. Analysera den insamlade informationen: När Screaming Frog har slutfört crawling av din webbplats, kommer det att visa en mängd information om din webbplats, såsom URL:er, sidtitlar, meta-beskrivningar, rubriker och innehåll. Använd den här informationen för att analysera din webbplats och identifiera eventuella problem.

 3. Använd filter för att hitta problem: Screaming Frog har en mängd olika filter som gör det enkelt att hitta specifika problem med din webbplats. Till exempel kan du använda filtret “Broken Links” för att hitta alla brutna länkar på din webbplats, eller filtret “Missing Title Tags” för att hitta sidor som saknar sidtitlar.

 4. Exportera data för ytterligare analys: Om du vill analysera data från Screaming Frog ytterligare kan du exportera den till en CSV-fil. Detta gör det enkelt att dela data med kollegor eller importera den till andra SEO-verktyg för ytterligare analys.

Analysera och tolka Screaming Frog-data

När du har samlat in och analyserat data från Screaming Frog är det viktigt att tolka den på rätt sätt för att identifiera och åtgärda eventuella problem med din webbplats. Här är några tips för att tolka Screaming Frog-data:

 1. Fokusera på de viktigaste problemen först: Det kan vara överväldigande att se alla problem som Screaming Frog identifierar, men det är viktigt att prioritera de problem som har störst inverkan på din sökmotorprestanda och användarupplevelse.

 2. Använda den visuella representationen av din webbplatsstruktur: Screaming Frog erbjuder en visuell representation av din webbplatsstruktur, vilket gör det enkelt att identifiera problem med sidhierarki och intern länkning. Använd detta för att förstå hur din webbplats är organiserad och för att identifiera eventuella områden som kan förbättras.

 3. Korrigera problem med innehåll och sökordsintention: Använd de insikter som Screaming Frog ger om din sökordsanvändning och innehåll för att förbättra ditt innehåll och öka din sökmotorrankning. Det kan innebära att du lägger till viktiga sökord där de saknas, optimerar sidtitlar och meta-beskrivningar eller förbättrar innehållets kvalitet och relevans.

Identifiera och åtgärda vanliga SEO-problem med Screaming Frog

Screaming Frog är utmärkt för att hjälpa dig att identifiera och åtgärda vanliga SEO-problem, såsom:

 1. Brutna länkar 404: Använd filtret “Broken Links” för att hitta och åtgärda alla brutna länkar på din webbplats. Detta är viktigt eftersom brutna länkar kan leda till en dålig användarupplevelse och skada din sökmotorrankning.

 2. Dubbletter och kanoniska problem: Screaming Frog kan hjälpa dig att identifiera dubbletter av sidor och problem med kanoniska taggar. Detta är viktigt eftersom dubbletter och felaktiga kanoniska taggar kan leda till att sökmotorer straffar din webbplats för duplicerat innehåll.

 3. Sidhastighet: Använd Screaming Frog för att analysera sidhastigheten på din webbplats och identifiera eventuella problem som kan förbättras. Sidhastighet är en viktig rankingfaktor för sökmotorer och en viktig del av användarupplevelsen.

 4. Mobilvänlighet: Screaming Frog kan hjälpa dig att analysera hur mobilvänlig din webbplats är genom att visa hur den ser ut på olika enheter och skärmstorlekar. Detta är viktigt eftersom en dålig mobilupplevelse kan leda till att besökare lämnar din webbplats och skadar din sökmotorrankning.

Screaming Frog jämfört med andra SEO-granskningsverktyg

Det finns många andra SEO-granskningsverktyg på marknaden, men Screaming Frog är unikt på flera sätt:

 1. Kraftfull och mångsidig: Screaming Frog är ett mycket kraftfullt och mångsidigt verktyg som kan analysera och optimera en webbplats på många olika sätt. Detta gör det till ett utmärkt val för både nybörjare och erfarna SEO-experter.

 2. Snabb och effektiv: Screaming Frog är mycket snabbare än många andra SEO-verktyg, vilket gör det möjligt att crawla och analysera stora webbplatser på kort tid.

 3. Lokalt installerad programvara: Till skillnad från många andra SEO-verktyg som körs i molnet, är Screaming Frog en lokalinstallerad programvara. Detta innebär att du har full kontroll över dina data och inte behöver oroa dig för att dela känslig information med tredje part.

Tips för att få ut mesta möjliga av din Screaming Frog-granskning

För att få ut mesta möjliga av din Screaming Frog-granskning är det viktigt att använda programvaran på rätt sätt och att fokusera på de viktigaste problemen först. Här är några tips för att få ut mesta möjliga av din Screaming Frog-granskning:

 1. Lär dig att använda alla funktioner i programvaran: Screaming Frog har en mängd olika funktioner, så det är viktigt att ta dig tid att lära dig hur man använder dem alla effektivt.

 2. Anpassa programvaran för dina behov: Screaming Frog är mycket anpassningsbar, så se till att konfigurera det på ett sätt som passar dina behov och webbplatsens specifika krav.

 3. Samarbeta med kollegor och experter: Om du arbetar i ett team eller med externa SEO-experter, kan du använda Screaming Frog för att dela data och samarbeta för att identifiera och åtgärda problem.

Priser och planer för Screaming Frog

Screaming Frog erbjuder både en gratisversion och en betald version av sin programvara. Den gratisversionen är begränsad till att crawla 500 URL:er per gång, vilket kan vara tillräckligt för mindre webbplatser. Den betalda versionen, kallad “Screaming Frog SEO Spider License”, kostar £149 per år och inkluderar obegränsad crawling, teknisk support och tillgång till alla funktioner i programvaran.

Slutsats: Varför Screaming Frog är avgörande för omfattande SEO-granskningar

Screaming Frog är ett kraftfullt verktyg som hjälper dig att analysera och optimera din webbplats på en mängd olika sätt. Genom att använda programvaran för att genomföra grundliga SEO-granskningar kan du identifiera och åtgärda eventuella problem som kan påverka din sökmotorprestanda och användarupplevelse

Om Författaren:

Alexis Piippo
Alexis Piippo

E-handels- & Marknadsföringskonsult

Jag har skapat innovativa lösningar som optimerar e-handelsförsäljning och förbättrar digitalt engagemang innan min examen från Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet 2013. Som grundare av Karlex (2013-2019), och drivande kraft bakom tropSe (2016), brinner jag för att omvandla idéer till verklighet genom SEO, SEM och omfattande digitala strategier. Min filosofi är ‘innovation genom handling’, vilket speglas i mitt arbete med att maximera våra kunders närvaro online.

Mitt engagemang för digital marknadsföring och e-handel har lett mig till framgångar inom både produktlansering, konverteringsoptimering och varumärkesbyggande. Jag värderar skarp analytisk insikt kombinerat med kreativitet och praktiskt genomförande.

Följ mig för branschnyheter, tips & tricks och insikter som jag delar genom mina regelbundna inlägg på bloggen.

Kul att ha dig här!

Meta Ads
Alexis Piippo

5 steg för att lyckas med Meta Ads 2024

I den snabbrörliga världen av digital marknadsföring måste företag ligga steget före för att effektivt engagera sin målgrupp. Meta Ads

Teknisk SEO
SEO
Alexis Piippo

Teknisk SEO: En holistisk översikt

Är du redo att låsa upp den dolda potentialen hos din webbplats och stiga till nya höjder på sökmotorer? Tänk

Kontakta mig

Välkommen till min blogg! Här delar jag min passion för digital marknadsföring och nycklar till framgång i den digitala världen.

Ta kontakt med mig om du är intresserad av att anlita mig som konsult.

Boka ett kostnadsfritt möte