google ads kampanjtyper

Hur man väljer rätt kampanjtyp i Google Ads

Alexis Piippo
Alexis Piippo

Innehållsförteckning

Hur man väljer rätt kampanjtyp i Google Ads

Är du osäker på vilken kamptyp du ska välja för dina Google Ads? Vi kommer att guida dig genom att välja rätt.

Börja med att sätta ett mål och skapa en kampanj baserad på dina marknadsföringsmål.

Performance Max-kampanjer optimerar prestanda i realtid över kanaler.

Sök-kampanjer är bra för att driva försäljning och webbplatsbesök.

Display-kampanjer visar visuellt engagerande annonser.

Video-kampanjer ökar varumärkeskännedom och räckvidd.

Genom att förstå fördelarna med varje kamptyp kan du fatta ett informerat beslut för dina annonseringsmål.

Performance Max-kampanjer

Om du letar efter en kampanjtyp som ger dig tillgång till hela Google Ads-inventeringen och optimerar prestanda i realtid, kan Performance Max-kampanjer vara det rätta valet för dig.

Med AI-optimering och enkel installation kan Performance Max-kampanjer hjälpa dig att öka konverteringar och värde.

Du får också möjlighet att få djupare insikter och hitta nya kunder genom att dra nytta av Googles förståelse för användares intentioner och beteenden.

Varför välja Performance Max-kampanjer?

Välj Performance Max-kampanjer för att optimera din annonsprestanda över flera kanaler med hjälp av Googles AI-teknologi.

Performance Max-kampanjer erbjuder flera fördelar, inklusive enkel installation och AI-optimering. Med Performance Max kommer din kampanj att optimeras i realtid av Googles AI för att uppnå bästa möjliga prestanda.

Du kan tillhandahålla högkvalitativa kreativa resurser och dela din expertis inom målgruppsinriktning för att styra dina resultat. Dessutom hjälper Performance Max-kampanjer till att öka konverteringar och värde genom att optimera din budget och bud över kanaler. De ger också möjlighet att hitta nya kunder genom att utnyttja realtidsförståelse för användaravsikt och beteende.

Utöver detta ger Performance Max-kampanjer rikare insikter genom sidan “Insikter”, där du kan lära dig hur AI fungerar och förbättra din kampanj baserat på rapporterade insikter.

Välj Performance Max för en omfattande och effektiv annonseringsstrategi.

Search kampanjer

När det gäller att välja rätt kamptyp i Google Ads är sökkampanjer ett populärt val.

Sökkampanjer gör det möjligt att nå människor när de aktivt söker efter dina produkter och tjänster på Google.

De är utmärkta för att driva försäljning, potentiella kunder och webbtrafik, och erbjuder mycket precisa riktningsoptioner för att nå din önskade målgrupp.

Varför välja sökkampanjer?

Öka dina onlineförsäljningar och registreringar med sökkampanjer, eftersom de låter dig nå personer som aktivt söker efter dina produkter och tjänster på Google.

Varför välja sökkampanjer:

 • Öka konverteringar: Genom att rikta in dig på en specifik publik som aktivt söker efter det du erbjuder, har sökkampanjer större potential att generera onlineförsäljningar och registreringar.
 • Enkel kampanjuppställning: Med sökkampanjer kan du enkelt skriva textannonser och välja relevanta sökord för att komma igång. Det är en enkel och rakt på sak-process.
 • Rikta in dig på specifik publik: Sökkampanjer gör det möjligt för dig att nå personer som redan är intresserade av dina produkter eller tjänster, vilket gör det lättare att konvertera dem till kunder.
 • Driv onlineförsäljningar: Eftersom sökkampanjer riktar in sig på användare som aktivt söker efter det du erbjuder, har de en högre chans att generera onlineförsäljningar jämfört med andra kampanjtyper.
 • Längre försäljningscykel: Om du har en längre försäljningscykel kan sökkampanjer vara effektiva eftersom de låter dig nå potentiella kunder i olika faser av deras köpresa.

Display kampanjer

När det gäller Google Ads erbjuder Display-kampanjer dig möjligheten att nå en relevant publik med visuellt engagerande annonser när de bläddrar på webbplatser, appar och Google-ägda egenskaper.

Det finns två typer av Display-kampanjer: Standard Display och Smart Display.

2 Typer av Display-kampanjer

För att välja rätt kampanjtyp i Google Ads kan du överväga de olika typerna av Display-kampanjer som finns tillgängliga. Dessa kampanjer gör det möjligt för dig att nå en relevant publik med visuellt engagerande annonser när de surfar på webbplatser, appar och Google-ägda egenskaper. Här är fem viktiga aspekter att överväga:

 • Målinriktning: Display-kampanjer erbjuder olika målinriktningalternativ, inklusive demografisk målinriktning, intresseriktning och remarketing.
 • Annonsformat: Med Display-kampanjer kan du använda bildannonser, responsiva annonser och till och med videoannonser för att fånga din publikens uppmärksamhet.
 • Kampanjoptimering: Google Ads erbjuder verktyg för att optimera dina Display-kampanjer, såsom automatiserade budstrategier och inställningar för annonsrotation.
 • Budgetallokering: Du har kontroll över budgetallokeringen i Display-kampanjer, vilket gör att du kan ställa in en daglig budget som överensstämmer med dina annonseringsmål.
 • Prestationspårning: Google Ads tillhandahåller detaljerade prestandamätvärden för dina Display-kampanjer, vilket gör att du kan övervaka visningar, klick, konverteringar och mer.

Varför välja Display-kampanjer?

Visningskampanjer är ett lockande val för annonsörer som vill expandera sin räckvidd och engagera en relevant publik genom visuellt fängslande annonser. Med visningskampanjer har du ett brett utbud av riktningstillfällen för att säkerställa att dina annonser syns av rätt personer vid rätt tidpunkt. Du kan rikta in dig på demografi, intressen, beteenden och till och med återmarknadsföra till personer som redan har interagerat med ditt varumärke.

När det gäller prestationsmätningar erbjuder visningskampanjer värdefulla insikter som visningar, klick, konverteringar och kostnad per åtgärd. Annonsformat för visningskampanjer inkluderar bildannonser, responsiva annonser och nativa annonser, vilket ger dig flexibilitet i hur du presenterar ditt varumärke. Budgetallokering kan enkelt justeras för att optimera kampanjens prestanda, och du har kontroll över annonsplacering på webbplatser, appar och Google-ägda egenskaper.

Video-kampanjer: Youtube

När det gäller att köra videokampanjer på YouTube finns det sex typer av kampanjer att välja mellan.

Videokampanjer är ett bra sätt att skapa medvetenhet om ditt varumärke eller generera försäljning och leads.

6 Typer av Video kampanjer

Välj rätt typ av videokampanj i Google Ads för att effektivt marknadsföra ditt varumärke på YouTube och bortom det. När det gäller videokampanjer finns det flera alternativ tillgängliga för att optimera prestanda och nå din målgrupp. Här är fem typer av videokampanjer att överväga:

 • Driva konverteringar: Använd handlingsfokuserade annonser och målgruppsinriktning för att öka försäljning och generera leads.
 • Anpassad videokampanj: Anpassa dina inställningar med olika annontyper.
 • Videokampanjer för räckvidd: Maximera räckvidden genom att använda korta annonser, hoppbara in-stream-annonser eller en blandning av båda formaten.
 • Utströmning: Visa mobilanpassade videoreklam på webbplatser och appar utanför YouTube.
 • Få visningar: Uppmuntra tittare att överväga din produkt med hoppbara in-stream- eller in-feed-videoannonser.

Varför välja videokampanjer?

För att effektivt marknadsföra ditt varumärke på YouTube och bortom det, överväg Video-kampanjer eftersom de ger dig möjlighet att nå din målgrupp och optimera prestandan. Video-kampanjer erbjuder flera fördelar, inklusive möjligheten att öka medvetenheten och övervägandet för ditt varumärke, driva försäljning och leads, expandera din räckvidd och retargeta användare som redan har interagerat med dina annonser eller besökt din webbplats.

Med Video-kampanjer har du olika alternativ för riktad marknadsföring för att säkerställa att dina annonser visas för rätt publik. För att skapa effektiva videoannonser, fokusera på att fånga uppmärksamhet de första sekunderna, leverera ett tydligt budskap och inkludera en stark handlingsuppmaning.

För att mäta framgången för dina video-kampanjer, följ mätvärden som visningar, visningstid, engagemang och konverteringar. Optimeringsstrategier för video-kampanjer inkluderar att testa olika annonsformat, riktningsalternativ och budstrategier för att förbättra prestandan och uppnå dina kampanjmål.

Appkampanjer

När det gäller att marknadsföra din app erbjuder App-kampanjer i Google Ads en rad fördelar.

Med tre typer av App-kampanjer att välja mellan kan du välja den som bäst passar dina mål.

Oavsett om du vill öka appinstallationer, öka engagemang eller optimera för in-app-åtgärder, erbjuder App-kampanjer en enkel konfiguration, möjligheter till marknadsföring på flera kanaler och Google AI-drivna optimeringar för optimal prestanda.

3 typer av appkampanjer

Appkampanjer i Google Ads är utformade för att hjälpa dig att marknadsföra din app på flera kanaler och driva installationer, interaktioner och registreringar för din mobila applikation.

Här är de olika typerna av Appkampanjer som du kan välja mellan:

 • Appinstallationer: Denna typ av kampanj fokuserar på att driva appinstallationer, vilket hjälper dig att nå en bredare publik och öka antalet personer som laddar ner din app.
 • Appengagemang: Om du redan har befintliga appanvändare kan denna kampanjtyp hjälpa dig att öka engagemanget och uppmuntra dem att använda din app mer frekvent.
 • Marknadsföring på flera kanaler: Appkampanjer ger dig möjlighet att visa upp din app på olika kanaler, inklusive Sökning, Display, Play och YouTube, allt inom en enda kampanj.
 • Enkel installation och hantering: Med Appkampanjer kan du dra nytta av Googles AI-drivna målriktning, budgivning och annonskreation, vilket gör det enklare för dig att ställa in och hantera dina kampanjer.
 • Driva installationer och engagemang: Oavsett om du vill öka appinstallationer eller interagera med befintliga användare så tillhandahåller Appkampanjer verktygen och möjligheterna att effektivt driva både installationer och engagemang.

Varför välja App-kampanjer?

Med App-kampanjer kan du effektivt marknadsföra och växa din app över flera kanaler genom att dra nytta av Googles AI-drivna inriktning, budgivning och annonskapacitet.

App-kampanjer är ett utmärkt val för app-marknadsföring eftersom de gör det möjligt för dig att driva app-installationer, interaktioner och registreringar på mobila enheter.

En av de viktigaste fördelarna med App-kampanjer är deras flerkanaliga marknadsföringsmetod, som gör det möjligt för dig att visa din app på Sök, Display, Play och YouTube under en kampanj.

Dessutom erbjuder App-kampanjer enkel installation och hantering, tack vare Googles AI-drivna funktioner. Det innebär att du snabbt kan starta din kampanj och låta Google optimera den för optimal prestanda.

Oavsett om du vill driva app-installationer eller engagera befintliga användare, erbjuder App-kampanjer en omfattande lösning för app-marknadsföring.

Lokala kampanjer: Marknadsför platser på många kanaler

Marknadsför dina företagsplatser genom olika kanaler med Lokala kampanjer. Lokala kampanjer är ett effektivt sätt att nå potentiella kunder i specifika områden. Här är några nyckelfunktioner och fördelar med Lokala kampanjer:

 • Marknadsföring av platser: Lokala kampanjer ger dig möjlighet att framhäva dina företagsplatser och rikta in dig på kunder som befinner sig i närheten.
 • Lokala målinriktningstrategier: Du kan använda geografisk målinriktning för att fokusera dina annonser på specifika geografiska områden där din målgrupp befinner sig.
 • Platsspecifika annonser: Lokala kampanjer gör det möjligt för dig att skapa annonser som är anpassade efter varje plats, vilket gör dem mer relevanta för lokala kunder.
 • Spårning av resultat för lokala kampanjer: Du kan spåra prestandan för dina lokala kampanjer för att se hur de bidrar till att öka fottrafiken till dina företagsplatser.
 • Optimering av lokala kampanjer: Genom att analysera prestandadata kan du optimera dina lokala kampanjer för att förbättra deras effektivitet och maximera din avkastning på investeringen.

Genom att inkorporera dessa strategier och funktioner i dina Lokala kampanjer kan du effektivt marknadsföra dina företagsplatser och locka till dig lokala kunder.

Smarta kampanjer: Skapa och automatisera kampanjer med Google AI

Du kan ställa in och automatisera dina kampanjer med Google AI genom att använda smarta kampanjer. Smarta kampanjer har fördelen att de är enkla att sätta upp och optimera, eftersom de är utformade för att optimeras av Google AI för bästa prestanda.

Med smarta kampanjer kan du öka konverteringar och värde genom att låta Google AI optimera din budget och bud över kanaler i realtid.

Det är dock viktigt att notera att smarta kampanjer har vissa begränsningar. De kan inte ge samma nivå av kontroll som andra kamptyper, såsom sökkampanjer som låter dig rikta in specifika sökord, displaykampanjer som hjälper dig att nå en bredare publik med visuellt engagerande annonser eller videokampanjer som utnyttjar kraften i videoreklam.

Det är viktigt att överväga dina specifika mål och reklambehov när du väljer rätt kamptyp för ditt företag.

Shoppingkampanjer eller Performance Max med Merchant Center-flöde: Produktannonser på Google

För att effektivt visa upp dina produkter på Google bör du överväga att använda Shopping-kampanjer eller Performance Max med en Merchant Center-feed. Dessa alternativ ger kraftfulla sätt att optimera din annonseringsstrategi och nå din målgrupp effektivt. Här är varför du bör överväga dessa kamptyper:

 • Integration med Merchant Center: Med en Merchant Center-feed kan du enkelt synkronisera din produktinformation och lagerstatus med Google Ads, vilket säkerställer korrekta och uppdaterade produktlistor.
 • Produktannonser: Shopping-kampanjer ger dig möjlighet att skapa visuellt tilltalande produktannonser som innehåller riklig produktinformation och bilder, vilket gör det lättare för kunderna att hitta och köpa dina produkter.
 • Kampanjoptimering: Både Shopping-kampanjer och Performance Max erbjuder avancerade optimeringsfunktioner, såsom automatiserad budgivning och målgruppsinriktning, för att maximera kampanjens prestanda.
 • Målgruppsinriktning: Med möjligheten att rikta in sig på specifika målgrupper baserat på deras intressen, beteenden och demografi kan du se till att dina annonser visas för rätt personer vid rätt tidpunkt.
 • Effektiv kampanjhantering: Båda kamptyperna erbjuder robusta verktyg och rapporteringsfunktioner som hjälper dig att övervaka och optimera dina kampanjer för bättre resultat.

Slutsats

Sammanfattningsvis är det avgörande att välja rätt kamptyp i Google Ads för att effektivt nå dina reklammål.

Oavsett om du väljer Performance Max-kampanjer för optimerad prestanda över kanaler, Sök-kampanjer för att rikta in dig på personer som aktivt söker efter dina produkter, Display-kampanjer för att expandera din räckvidd och varumärkeskännedom, eller Video-kampanjer för att nå en bredare publik, kommer att förstå fördelarna med varje kamptyp att hjälpa dig att fatta ett informerat beslut.

Ta hänsyn till dina marknadsföringsmål och välj den kamptyp som bäst överensstämmer med dina behov.

Om Författaren:

Alexis Piippo
Alexis Piippo

E-handels- & Marknadsföringskonsult

Jag har skapat innovativa lösningar som optimerar e-handelsförsäljning och förbättrar digitalt engagemang innan min examen från Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet 2013. Som grundare av Karlex (2013-2019), och drivande kraft bakom tropSe (2016), brinner jag för att omvandla idéer till verklighet genom SEO, SEM och omfattande digitala strategier. Min filosofi är ‘innovation genom handling’, vilket speglas i mitt arbete med att maximera våra kunders närvaro online.

Mitt engagemang för digital marknadsföring och e-handel har lett mig till framgångar inom både produktlansering, konverteringsoptimering och varumärkesbyggande. Jag värderar skarp analytisk insikt kombinerat med kreativitet och praktiskt genomförande.

Följ mig för branschnyheter, tips & tricks och insikter som jag delar genom mina regelbundna inlägg på bloggen.

Kul att ha dig här!

gammal man som läser google sökmotor nyheter
SEO
Alexis Piippo

Google Sök Nyheter: Mars 2024

Spännande förändringar i Google News-algoritmen väntar, vilket kommer påverka hur din webbplats rankas – fortsätt läsa för att upptäcka vad det innebär för dig!

Kontakta mig

Välkommen till min blogg! Här delar jag min passion för digital marknadsföring och nycklar till framgång i den digitala världen.

Ta kontakt med mig om du är intresserad av att anlita mig som konsult.

Boka ett kostnadsfritt möte