sÖKINTENTION VS KUNDRESA

Att anpassa sökintention med varje steg för kundresan

Alexis Piippo
Alexis Piippo

Innehållsförteckning

Visste du att 81% av köpare genomför onlineforskning innan de gör ett köp?

I den digitala tidsåldern är det en spelväxlare att förstå och anpassa sig till din potentiella kunds sökintention i varje steg av deras resa. Detta innebär att fördjupa sig i deras tankesätt från medvetenhetsfasen, genom övervägande och beslut, till slutlig åtgärd.

Genom att behärska denna resa med en välutformad SEO-strategi kan du dramatiskt förbättra din synlighet och konverteringsfrekvens. Låt oss guida dig om hur du genomför detaljerad sökordsanalys, optimerar din webbplats och finjusterar sidoelementen för att effektivt möta din köpares behov.

Du står inför att ge dig ut på en strategisk väg för att behärska köparens resa.

Viktiga slutsatser

 • Att anpassa din SEO-strategi till varje steg i köparens resa är avgörande för att möta dina kunders sökavsikt.
 • Att identifiera köparens personor och anpassa din SEO-strategi för att matcha deras beteenden och preferenser är viktigt för att resonera med deras unika behov och intressen.
 • Att kartlägga ditt innehåll till varje steg i köparens resa är kritiskt för att anpassa sökavsikten och skapa en förbättrad SEO-strategi.
 • Att förstå sökavsikt, inklusive informativ avsikt, navigeringsavsikt, transaktionsavsikt och kommersiell undersökning, är viktigt för att anpassa ditt innehåll till varje steg i köparens resa.

Vad är sökintention?

Att förstå sökavsikt är avgörande för din SEO-strategi eftersom det är nyckeln till att behärska köparens resa och anpassa ditt innehåll till varje fas för en förbättrad SEO-strategi. Här är varför:

 1. Informativ avsikt: Du ger svar och insikter, etablerar förtroende och expertis inom ditt område.
 2. Navigeringsavsikt: Du ser till att bli lätt hittad när ditt varumärke specifikt söks, förbättrar varumärkets synlighet.
 3. Transaktionsavsikt: Du riktar dig till potentiella köpare som är redo att genomföra ett köp, vilket ökar konverteringsfrekvensen.
 4. Kommerciell undersökning: Du erbjuder detaljerad jämförande information, som vägleder din publik i deras köpbeslut.

types%20of%20intent | Digital Marknadsföring, SEO, SEM

Förståelse för köparens resa

För att verkligen behärska din SEO-strategi måste du först förstå köparens resa, vilket är processen dina kunder går igenom innan de gör ett köp.

Denna resa består av tre stadier:

 1. Medvetenhet (Awareness)
 2. Övervägande  (Consideration)
 3. Beslut (Conversion)

AIDA Sales Funnel vs. Buyers Journey StratoServe. | Digital Marknadsföring, SEO, SEM

Att anpassa din SEO-strategi efter dessa stadier är avgörande för att effektivt möta sökintentionen hos din kund. I Medvetenhetsstadiet bör ditt innehåll ta itu med kundens problem eller behov. I Övervägandestadiet bör det ge en översikt över potentiella lösningar. Slutligen bör ditt innehåll i Beslutstadiet presentera din produkt som den bästa lösningen.

Identifiera dina köpare personas

När du har förstått köparens resa är nästa steg att identifiera dina köparpersoner, eftersom dessa kommer att ha en betydande påverkan på din SEO-strategi. Så här kan du göra det:

 1. Bestäm dina potentiella kunder: Analysera din nuvarande kundbas för att identifiera gemensamma egenskaper och intressen.
 2. Överväg de problem som din produkt eller tjänst löser: Vilka utmaningar adresserar din produkt eller tjänst? Vem skulle behöva dessa lösningar?
 3. Identifiera nyckelord: Använd SEO-verktyg för att hitta nyckelord som dina potentiella kunder kan använda när de letar efter din produkt eller tjänst.
 4. Anpassa din SEO-strategi: Skräddarsy din SEO-strategi för att matcha beteenden och preferenser hos dina köparpersoner.

Framåt ska vi utforska hur du kan kartlägga ditt innehåll till varje steg av köparens resa.

Att kartlägga innehåll till köparens stadier

Buyer Persona 1 | Digital Marknadsföring, SEO, SEM

Medan du har identifierat dina köpars personor är det lika viktigt att du strategiskt kartlägger ditt innehåll för varje steg i deras resa, för att säkerställa att dina SEO-ansträngningar resoneras med deras unika behov och intressen. Den här delen av resan, känd som kartläggning av innehåll, är avgörande för att anpassa sökavsikten och skapa en förbättrad SEO-strategi.

För att göra detta, överväg noggrant varje steg och köpars personor, fyll i innehållsgap och anpassa ditt innehåll för att möta deras specifika behov. Genom att göra detta kommer du inte bara engagera din publik vid varje steg i deras resa, utan också förbättra din webbplats sökbarhet.

Anpassa SEO till beslutsprocessen

Att förstå din målgrupps beslutsfattande process och anpassa din SEO-strategi efter den kan väsentligt förbättra effektiviteten i din kampanj. Det är avgörande att skräddarsy ditt innehåll och dina sökord för att resonera med köparens resa i varje beslutsskede.

Här är en enkel tabell för att illustrera anpassningen:

Köparens resafas SEO-strategi Fördelar
Medvetenhet Använd allmänna sökord Attrahera prospekt
Övervägande Använd specifika sökord Engagera köpare
Beslut Använd transaktionsrelaterade sökord Underlätta köpbeslut

Vanliga frågor

Hur skapar du en effektiv SEO-strategi?

För att skapa en effektiv SEO-strategi måste du förstå din målgrupps sökavsikt i varje steg av deras köpresa. Sammanfoga detta med optimerat innehåll, effektiv användning av nyckelord och förbättrad användarupplevelse för bästa resultat.

Vad är SEO-tillväxtstrategin?

SEO-tillväxtstrategin handlar om att förstå köparens resa och anpassa SEO-taktikerna därefter. Det handlar om att anpassa sökord till potentiella köpares behov, optimera sökningar med hög avsikt och förbättra användarupplevelsen på webbplatsen för bättre konverteringar.

Hur gör man SEO steg för steg?

För att göra SEO steg för steg kommer du att börja med sökordssökning, sedan optimera din webbplats struktur och innehåll. Inkorporera långsvansade sökord, förbättra användarupplevelsen och använda transaktionsbaserade sökord för att guida köpare genom deras resa.

Vad är ett exempel på en SEO-strategi?

Ett exempel på en SEO-strategi är att genomföra sökordssökning för att anpassa sig till köparens avsikt vid varje steg i köpresan. Du optimerar innehåll, sidtitlar och metadata för att möta olika köpars personers behov och preferenser.

Slutsats

Genom att bemästra köparens resa och anpassa sökintentionen för varje steg förbättrar du inte bara din SEO-strategi utan skapar också en starkare koppling med dina kunder.

Genom en förståelse för dina köpars personligheter och deras beslutsprocess kan du skräddarsy ditt innehåll och dina SEO-ansträngningar för att möta deras behov.

Det är en strategisk åtgärd som kan öppna upp outnyttjad potential för ditt företag och föra dig närmare ditt ultimata mål – SEO-mästerskap.

Om Författaren:

Alexis Piippo
Alexis Piippo

E-handels- & Marknadsföringskonsult

Jag har skapat innovativa lösningar som optimerar e-handelsförsäljning och förbättrar digitalt engagemang innan min examen från Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet 2013. Som grundare av Karlex (2013-2019), och drivande kraft bakom tropSe (2016), brinner jag för att omvandla idéer till verklighet genom SEO, SEM och omfattande digitala strategier. Min filosofi är ‘innovation genom handling’, vilket speglas i mitt arbete med att maximera våra kunders närvaro online.

Mitt engagemang för digital marknadsföring och e-handel har lett mig till framgångar inom både produktlansering, konverteringsoptimering och varumärkesbyggande. Jag värderar skarp analytisk insikt kombinerat med kreativitet och praktiskt genomförande.

Följ mig för branschnyheter, tips & tricks och insikter som jag delar genom mina regelbundna inlägg på bloggen.

Kul att ha dig här!

gammal man som läser google sökmotor nyheter
SEO
Alexis Piippo

Google Sök Nyheter: Mars 2024

Spännande förändringar i Google News-algoritmen väntar, vilket kommer påverka hur din webbplats rankas – fortsätt läsa för att upptäcka vad det innebär för dig!

Kontakta mig

Välkommen till min blogg! Här delar jag min passion för digital marknadsföring och nycklar till framgång i den digitala världen.

Ta kontakt med mig om du är intresserad av att anlita mig som konsult.

Boka ett kostnadsfritt möte